CE MAI CITIM?

Nici retrasa vietuire filozofica, mangaiere comoda a unui spirit mandarin, nici viata politica numai, pentru care idealul este vana podoaba, ci zbatere dramatica intre forma suprema a omului, inteleptul stoic, ce ridica pe om la masura zeilor, si tristele imprejurari ale vremii neroniene, ce-i impovarau constiinta tarata in abjectia unei epoci fara seaman. La aceasta, intuitia vie ca traieste un sfarsit de lume, incercarea de salvare a bunului suprem, valoarea morala, presimtirea lumii noi ce se nastea, tonul "crestin" al atator idei. Seneca este primul om modern. - Gheorghe Gutu

Deşi un roman de debut, povestea este una profund motivaţională, iar personajul central feminin parcă te pune în mişcare pentru a obţine viaţa dorită, arătându-ţi că nimic nu e atât de negru precum pare iniţial. Charlotte este epuizată din punct de vedere profesional, activitatea ei fiind una intensă în care nu se mai regăseşte şi care o macină din punct de vedere mental. Într-un moment în care curajul şi hazardul îşi spun cuvântul, ea alege să facă ceea ce îi place, renunţă la jobul solicitant şi începe cursurile de dans care îi oferă satisfacţia necesară. Din momentul în care utilul şi plăcutul se împletesc, planetele se aliniază pentru a-i aduce schimbarea în bine de care femeia avea atâta nevoie. Plină de optimism, cartea îţi instalează un zâmbet pe chip şi te provoacă să te întrebi "De ce nu?".

Uneori viaţa parcă are chef de jocuri urâte, iar loviturile vin din toate părţile. Acesta este şi cazul protagonistei care s-a trezit brusc într-un coşmar ce nicidecum nu seamănă cu viaţa ei perfectă. Înşelată şi părăsită de soţul care reprezenta pentru ea stabilitatea centrală, Chiara îşi pierde la scurt timp şi locul de muncă, pe deasupra fiind obligată să rămână încă o perioadă de timp în Roma, loc în care se mutase pentru partenerul ei de viaţă. Prinsă ca într-o capcană, femeia este la un pas de o depresie severă, dar ajutorul vine de la terapeuta ei, care îi propune ceva nou, un joc care să îl anuleze pe cel al vieţii şi care să o scoată din criza existenţială.

Oricât ar părea destinul de răuvoitor, oricât s-ar încăpăţâna resemnarea să îţi dea târcoale, această carte îţi prezintă viaţa într-o cu totul altă lumină. Maestrul Samtyang, bătrânul vindecător creionat de autor pentru a-i deschide ochii personajului masculin care îşi doreşte, ca orice om de altfel, fericirea, ne aminteşte de înţelepciunea lui Dalai Lama, iar cuvintele şi explicaţiile acestuia au o logică năucitoare care te determină să vezi că temerile nu sunt adesea fondate, iar limitările nu există decât în măsura în care ni le autoimpunem (conştient sau nu). Acesta este un roman altfel, o poveste care îţi oferă optimism şi o nouă viziune asupra propriei persoane.

Noaptea Sfântului Bartolomeu a rămas gravată în istorie ca o pată de sânge ce nu poate fi ştearsă, ca un masacru de neuitat, ca o crimă de neiertat, iar Caterina de Medici a primit etichete dure, a fost asociată cu magia neagră, cu diavolul însuşi. Cartea de faţă o reabilitează, o prezintă dintr-o altă perspectivă. Ororile prin care trece, suferinţa care i se acumulează treptat în suflet şi-n priviri o schimbă pe tânăra cu o inteligenţă ascuţită, care treptat îşi pierde inocenţa şi maleabilitatea, dar devine tot mai hotărâtă, puternică, inteligentă, dispusă la compromisuri pentru Franţa şi copiii săi. 

Abandonată de familie, luată prizonieră de la vârsta de opt ani, ţinută captivă, dezamăgită în dragoste, folosită drept "diamant" de schimb, moştenitoarea de drept a tronului Florenţei ajunge regina Franţei, prin căsătoria cu Henric de Valois, fiul regelui Francisc. Caterina devine Catherine, iar tânăra va învăţa să se adapteze de minune unei vieţi nedorite. Va guverna Franţa cu o mână de fier şi cu o logică sclipitoare, va fi regină, reuşind să nu-i pese de amanta oficială a soţului ei - Diane de Poitiers, va face pentru Franţa lucruri pe care istoria le-a uitat atât de uşor, atunci când a trebuit s-o judece.

Să ne bucurăm, aşadar, de o lectură captivantă şi de momente plăcute pe care să ni le dăruim nouă înşine prin intermediul unor poveşti de calitate!



Dacă îţi plac cărţile, bibliotecile şi poveştile fantasy, atunci "Biblioteca invizibilă" este pentru tine. Irene este bibliotecară, dar nu una obişnuită. Ea are rolul de a întreţine fondul de carte al Bibliotecii, cu volume unicat, extrem de rare şi incredibil de greu de procurat. Cum le obţine? Aici intervin magia, limbajul special pe care doar bibliotecarii îl au şi multiple deplasări în universuri paralele, unde trăieşte numeroase peripeţii şi se confruntă cu fiinţe fantastice. 

Următoarea misiune? Obţinerea unui exemplar din Basme de Fraţii Grimm, alături de noul ei ucenic sexi şi misterios, Kai. Avem fantasy, inserţii de steampunk, elemente de romance şi multă aventură.

Kai este un personaj cu aparenţă inocentă, dar care îţi dă permanent sentimentul că ascunde ceva, mai ales că cele relatate de el nu sunt deloc verosimile. Goana după exemplarul literar dorit de Bibliotecă îi aduce pe cei doi în haosul londonez şi îi supune unor serii de pericole, relevându-le totodată nişte secrete şi comploturi bine păzite.

Ritmul este unul alert şi ne avântăm în el încă din primele pagini, când o acompaniem pe Irene într-una din misiunile ei riscante. Nu lipsesc frazele şi scenele amuzante, decorurile fascinante, misterul, suspansul sau magia care pare să rezolve de fiecare dată totul.



Ce se poate ascunde într-o casă bântuită? Ce i-ar putea determina pe oameni să îşi asume riscuri şi să-i treacă pragul? Ce se poate întâmpla cu patru oaspeţi ai unei clădiri blestemate? Dar care este blestemul?

Shirley Jackson aduce laolaltă patru personaje total diferite, fiecare creionat cu atenţie, fiecare având propria aură de mister. Iar peste tot şi toate... Hill House, care este la rândul ei un personaj, o entitate spirituală care îţi provoacă fiori de groază. Dr. John Montague, un investigator al fenomenelor paranormale, ajunge la Hill House, sperând că va obţine dovada existenţei supranaturalului. Vedem totul prin ochii lui Eleanor Vance, o femeie sensibilă, nesigură, neîncrezătoare, haotică. În antiteză cu firea şi comportamentul lui Eleanor apare Theodora, care este o persoană deschisă, sociabilă, dispusă la tot soiul de activităţi de comunicare. Între ea şi Eleanor se va lega o strânsă prietenie. Celor trei li se adaugă un alt personaj, Luke, viitorul moştenitor al conacului Hill House.

Cum este această clădire? Misterioasă, interesantă şi înfricoşătoare. Evenimentele scary se ţin lanţ, iar personajele care vor sta toată vara izolate aici vor pătrunde tot mai mult în profunzimea întunericului ce alcătuieşte inima casei, se familiarizează cu ea, experimentează supranaturalul şi ajung să-i cunoască secretul.

Iubitorii de horror vor găsi această carte un deliciu literar.


Pasionaţii de thriller se pot delecta cu recomandarea literară făcută de actriţa Reese Whiterspoon la clubul său de lectură de pe Instagram. Întrebarea care planează asupra acestei cărţi şi pe care ajungi şi tu, inevitabil, să o analizezi citind cartea este: "Cât de departe poţi ajunge pentru a avea un trai mai bun?" Avem un cuplu de îndrăgostiţi proaspăt căsătoriţi, probleme economice şi o lună de miere care se transformă într-un carusel de experienţe după ce protagoniştii găsesc... ceva în apă. Este vorba despre o valiză al cărei conţinut care le poate schimba viitorul.

O lună de miere în Bora-Bora pare să aducă rezolvarea tuturor problemelor financiare pentru Erin şi Mark. Geanta cu bani şi diamante le-ar anula datoriile, le-ar asigura tot ce au visat vreodată. Găsită întâmplător în timpul unor scufundări distractive, această avere pare un dar divin. Serios? Chiar atât de uşor să fie?

Senzaţia că ceva nu e bine, că descoperirea nu le va aduce nimic bun devine tot mai intensă. Pe lângă faptul că acţiunea devine plină de suspans, atât Erin cât şi Mark se transformă într-un mod grotesc, adevăratele lor caractere ieşind la iveală atunci când banii îşi exercită puterea asupra minţii lor. Interesele, dorinţa unui trai de huzur scot din personaje tot ce e mai întunecat.

Un roman care te ţine "prins" în lectură, care îţi oferă o lecţie de viaţă, care te provoacă să te pui în situaţia celor doi şi să te întrebi tu cum ai proceda în faţa unei averi colosale. 

Roxana Prigoana - Blog biblioteca
Toate drepturile rezervate 2019
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți